XAVIER FIGUEROLA SACASAS I Enginyer Industrial
La revolució de l’automòbil i la democratització del seu accés entre la població general va obrir horitzons que van facilitar la mobilitat de persones i mercaderies a límits insospitats.
Mobilitat elèctrica compartida: un altre pas cap a un futur sostenible
La revolució de l’automòbil i la democratització del seu accés entre la població general va obrir horitzons que van facilitar la mobilitat de persones i mercaderies a límits insospitats.
Amb el temps, aquesta situació, que inicialment semblava favorable i positiva des de tots els punts de vista, va començar a virar: contaminació ambiental i acústica, problemes de salut, sobreocupació de l’espai públic, augment de la sinistralitat per causes de trànsit… És obligatori revertir aquestes conseqüències i fer propostes cap a un model més sostenible.
Internet i les tecnologies de la comunicació són aliades en el desplegament d’aquests nous models ja que permeten optimitzar recursos, com ara els vehicles: a través d’APPs instal·lades en els nostres telèfons tenim la possibilitat de llogar vehicles cotxes i compartir-los amb altres persones i organitzacions.
Som Mobilitat: la cooperativa que aposta per a una mobilitat més sostenible
Som Mobilitat (www.sommobilitat.coop) és una cooperativa sense ànim de lucre que, a més de sensibilitzar sobre els impactes de la mobilitat, ofereix eines a compartir vehicles elèctrics entre ciutadania, entitats, empreses i administracions públiques arreu de Catalunya. La cooperativa neix el 2016 amb l’objectiu de promoure un nou model de mobilitat respectuós amb el medi ambient i la salut de les persones en el que es prioritzin els desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic.
Som Mobilitat ofereix serveis de mobilitat elèctrica compartida per a aquelles persones que necessiten un vehicle de forma esporàdica, i també per a organitzacions que volen fer el pas a una flota elèctrica que els permeti millorar els seus indicadors de sostenibilitat.
Totes les persones i organitzacions sòcies de Som Mobilitat poden, a través d’una app, accedir a la xarxa de vehicles elèctrics compartits més gran de Catalunya i del sud d’Europa.
Els usos poden ser de poques hores, o de fins a setmanes. I les organitzacions poden veure com els seus vehicles poden ser aprofitats per la ciutadania quan aquestes no en fan ús, optimitzant els seus recursos.
La proposta de Som Mobilitat pretén, entre d’altres:
reduir la contaminació ambiental i acústica de les ciutats
minimitzar el nombre de vehicles per alliberar l’espai públic i recuperar-lo per a usos ciutadans (parcs i jardins)
fomentar la mobilitat activa (a peu i en bicicleta)
i oferir alternatives de mobilitat més sostenible en zones aïllades amb poques alternatives de transport que no siguin l’ús del vehicle privat, i on no arribaran els serveis de l’economia capitalista.
El potencial de Som Mobilitat rau en el fet que és un projecte col·lectiu amb implantació local (ja sigui en zones densament poblades, com en zones aïllades i rurals) i perspectiva global (europea), enxarxant-se amb altres cooperatives de carsharing elèctric d’arreu d’Europa per sumar esforços i desenvolupar conjuntament les eines tecnològiques que fan possible compartir els vehicles elèctrics.
És el cas de les cooperatives de l’economia social i solidària The Mobility Factory (TMF - https://themobilityfactory.coop/), cooperativa europea de segon grau amb seu a Bèlgica que desenvolupa l’app per a 19 cooperatives de carsharing elèctric repartides en 6 països europeus, i Som IT (https://somit.coop/) que té per missió millorar els processos i les eines digitals al servei de la transformació social, i és co-impulsada per Som Mobilitat, Som Connexió (www.somconnexio.coop), Som Energia (www.somenergia.coop) i Fundació Fiare (https://www.fiarebancaetica.coop/ca).
Compartir cotxe és possible
És conegut que la majoria de cotxes passen bona part de la seva vida aturats als aparcaments. També sabem que moltes organitzacions (siguin ajuntaments, administracions o empreses privades) només fan ús dels vehicles en unes hores determinades.
Quan Som Mobilitat posa en servei un vehicle elèctric compartit el que està fent possible és l’agregació dels usos (és a dir, de les necessitats de mobilitat) d’un grup de persones, empreses i administracions públiques. Aquesta suma d’usos (i, per tant, d’aportacions econòmiques en forma de quotes o de pagaments per ús -lloguer esporàdic-) fa viable l’optimització de la “màquina” al mínim cost possible per a tothom.
El resultat final és una xarxa de més de cent vehicles connectats a l’App de Som Mobilitat arreu de Catalunya a disposició de totes les persones i organitzacions sòcies que tinguin necessitats de mobilitat i vulguin moure’s d’una forma més sostenible llogant vehicles elèctrics compartits.
Una oportunitat d’estalvi econòmic i energètic per a les empreses
Sota aquest funcionament moltes empreses, consorcis i administracions públiques locals han contractat serveis de mobilitat elèctrica compartida: utilitzen els vehicles per als desplaçaments laborals dels seus treballadors en el seu horari habitual (normalment matins, si bé el servei s’adapta a les necessitats de cada organització) i, en la resta de franges horàries i dies festius en què les empreses no en tenen necessitat, aquests mateixos vehicles estan disponibles per a la ciutadania. En qualsevol cas, les organitzacions tenen assegurada la càrrega de la bateria en començar la seva jornada.
Les empreses que contracten serveis de mobilitat elèctrica compartida amb Som Mobilitat ho fan tant per motius d’estalvi econòmic (llogant vehicle elèctric de Som Mobilitat les empreses poden ajustar el el parc de vehicles segons les necessitats reals en cada moment), com per motius ambientals: descarbonitzar la seva mobilitat els fa millorar els seus indicadors de Responsabilitat Social Corporativa i de Sostenibilitat.
Tres casos d’èxit
El cas de l’Ajuntament de Vic
Les organitzacions que participen del projecte de Som Mobilitat reben un informe mensual dels usos que s’han esdevingut durant el període. Aquesta informació els permet veure que, sovint, es fan reserves de vehicles que al final no es materialitzen o que ocupen un temps molt inferior al previst. Aquestes dades que ofereix la cooperativa permet dimensionar la flota a les seves necessitats reals.
En el cas de Vic es van substituir tres vehicles de la flota de l’ajuntament per tres vehicles elèctrics compartits. De seguida es va fer palès que per cobrir les necessitats de mobilitat del grup de persones que fins aleshores tenia accés als tres vehicles n’hi havia prou amb dos, de vehicles. Aquest fet va suposar un estalvi directe important, i ha portat l’Ajuntament a encomanar a Som Mobilitat una auditoria de tota la flota per a tenir una visió general dels recursos destinats en mobilitat amb el doble objectiu de descarbonitzar-la i d’ajustar el nombre de vehicles a la demanda real de la institució.
Aquest fet no és aïllat: la gestió no digitalitzada de les flotes genera buits en els usos dels vehicles que es poden corregir i optimitzar amb molta facilitat.
L’experiència d’El Prat de Llobregat
L’Ajuntament d’El Prat de Llobregat va promoure el vehicle elèctric compartit mitjançant un concurs públic que va guanyar Som Mobilitat. Allí l’Ajuntament ha posat a disposició de la ciutadania 11 vehicles de turisme i una furgoneta.
Durant els primers quatre mesos del 2024, amb aquests 12 vehicles, es va donar servei a 256 usuaris dels quals 66 eren treballadors del propi ajuntament, mentre que 190 eren veïns i veïnes del municipi. El nombre d’usuaris va creixent mes rera mes. Durant aquests quatre mesos, els usuaris han fet 1.113 reserves i un total de 54.109 km.
A Badalona la ciutadania s’organitza
El Grup Local de Som Mobilitat de Badalona va promoure la compra d’un vehicle que opera des de principis de 2019 (en aquest cas, no hi ha participació de l’administració local). Des d’aleshores, la flota s’ha ampliat amb una furgoneta i dos cotxes més.
Durant els darrers sis mesos, 117 persones sòcies (d’un total de 212 que hi ha a Badalona) havien fet ús del vehicle mitjançant més de 600 reserves. Cal tenir en compte que moltes persones són sòcies per a donar suport al projecte.
Així mateix, a partir d’una recent enquesta traslladada als socis del municipi (amb 82 respostes), un 45% informen que gràcies a Som Mobilitat s’han sensibilitzat respecte de l’impacte dels desplaçaments i en la mesura del possible han llogat els cotxes de la cooperativa. Un 33% manifesten que els vehicles de Som Mobilitat els permeten complementar les seves necessitats de mobilitat familiar. Un altre 20% informa que gràcies al servei s’han desprès del vehicle que tenien; i un altre 10% explica que de no existir la cooperativa a Badalona es comprarien un vehicle.
Així doncs, relativitzant els resultats de l’enquesta als 117 usuaris dels darrers sis mesos, es pot concloure que la presència de Som Mobilitat a Badalona evita la presència als carrers de la ciutat de 23 vehicles (que posats un darrera l’altre allargarien la fila fins a 125 m (250 m2, aproximadament, que es podrien recuperar per a usos ciutadans).
Compartir el cotxe és el futur
Sigui com sigui, els vehicles elèctrics de Som Mobilitat poden donar resposta a la gran majoria de desplaçaments que fem de forma habitual. I, fins i tot, llargs trajectes de milers de quilòmetres que alguns socis de la cooperativa han emprès en ocasió de les seves vacances.
L’experiència acumulada per Som Mobilitat demostra que la cooperació entre persones i entitats fa possible la reducció del parc mòbil i, de retruc, la mobilitat de la societat afavorint la millora de l’entorn ciutadà i podent recuperar molts espais que actualment estan ocupats per vehicles que, majoritàriament, estan aturats bona part del temps.
Comments